Visuri

Vaivatonta maalämpöä omalta pihalta Haukiputaalla

Kellon kylässä Haukiputaalla Liisa ja Mauri Visurin 80-luvulla rakennetussa omakotitalossa oli aikaisemmin vesikeskuslämmitys ja puukattila. Vesivaraajan vastukset alkovat olla tiensä päässä ja lisäksi lämmitysteho ei vastannut tarvetta. Visurit halusivat tehokkaamman ja vaivattomamman lämmitysmuodon ja kun taloa saneerattiin tuli ajankohtaiseksi myös maalämmön hankkiminen.

Lämpöpumpuksi valittiin 10 kW:n NIBE F1145, joka on energiatehokas, hiljainen ja todella helppokäyttöinen. Omalle tontille kaivettiin maalämpöpiiri- keruuputkistoa asennettiin yhteensä 600 metriä. Maalämpöpumpun yhteyteen asennettiin myös uusi 300 litran VPB käyttövesivaraaja. Asennuksen suoritti liminkalainen Pohjolan Lämpö.

Vaikka talon remontti on kesken, eikä maalämmöstä ole vielä omakohtaisia kokemuksia ovat Visureiden odotukset korkealla. Hankintahinta maalämmölle asennuksineen oli noin 15 000 euroa. Tehokas pumppu maksaa itsensä nopeasti takaisin lämmityskustannusten säästöinä ja jatkuva lämmityksen tarkkailu ja huolehtiminen jätetöön tästä lähtien NIBE-lämpöpumpun huoleksi.

Kuva: Maalämpöpumput/Me valitsimme NIBE lämmitysratkaisun/Visuri