Aila ja Veijo Rautio Vantaa

NIBEn invertterimaalämpöpumppu mukautuu kodin energiantarpeeseen

Mr. LVI asensi vantaalaisten Veijo ja Aila Raution kolmikerroksiseen omakotitaloon NIBEn F1255-invertterimaalämpöpumpun helmikuussa 2016. Talon aiempi lämmitysjärjestelmä, sähkökattilan ja lämminvesivaraajan yhdistelmä, kulutti paljon sähköä. Maalämpöön Veijo ja Aila vaihtoivat saadakseen säästöjä energiakustannuksiin. Vaihtamisen jälkeen heidän sähkölaskujensa summat ovat pienentyneet keskimäärin 200 eurolla kuukaudessa

– Tämä on 250-neliöinen, vuonna 2005 rakennutettu kivitalo kolmessa kerroksessa. Lapsemme ovat maailmalla ja vaimon kanssa tässä kahdestaan asumme, Veijo sanoo.

Jo talon rakennuksen yhteydessä, noin kymmenisen vuotta sitten, harkitsivat Veijo ja Aila maalämpöä. Silloin maalämpöpumput olivat kuitenkin nykyistä kovaäänisempiä ja niiden tuoma hyötysuhde oli pieni. Niinpä pariskunta päätyi valitsemaan sähkökattilan ja lämminvesivaraajan yhdistelmän. Järjestelmä kulutti paljon sähköä ja se näkyi myös sähkölaskuissa.

– Vuositasolla kuukausittaiset sähkölaskumme, käyttösähkö mukaan lukien, olivat keskimääräiseltä suuruudeltaan reilut 300 euroa kuussa, Veijo muistelee.

– Vuosi vuodelta huomasimme, että tämä järjestelmä oli hieman hidas ja riittämätön. Lämmitimme sitten aina välillä takkaa, Aila muistelee.

– Laitteiston pitämä melu kaikui ilmastointiputkia pitkin muuhunkin taloon teknisen tilan lisäksi. Sisälämpötila ei pysynyt aina tasaisena, vaan vaihteli ulkolämpötilan muutoksien myötä jonkin verran, Veijo lisää.

Mr LVI:n toiminta herätti Veijon ja Ailan luottamuksen

Lokakuussa 2015 alkoivat Veijo ja Aila ajatella, että voisi olla oikea aika vaihtaa maalämpöön. He kävivät alan messuilla ja googlettivat maalämpöjärjestelmien tarjoajia. Kaikkineen pariskunta pyysi tarjouksia viideltä eri yritykseltä. Lopulta työn toteuttajaksi valikoitui Mr. LVi.

– Mr. LVI:n toiminta oli kokonaisuutena uskottavaa. He taisivat olla ainoita, jotka kävivät teknisessä tilassa katsomassa ja suunnittelemassa, kuinka maalämpöpumppu sinne voitaisiin asentaa. Minulle syntyi luotto siihen, että nämä kaverit osaavat homman. Muut meillä käyneet edustajat eivät suunnitelleet toteutusta samalla tavalla, vaan tekivät vain pöydän ääressä tarjouksen, Veijo kertoo.

Invertterimaalämpöpumppu mukautuu kodin energiantarpeeseen

Veijon ja Ailan lämmitysjärjestelmän uusimisen suunnittelusta ja asennuksesta vastasi Mr. LVI:n asiantuntija Marko Rantanen. Suunnittelu toteutettiin yhdessä Veijon ja Ailan kanssa kartoituskäynnin yhteydessä.

– Kävin kartoittamassa kohteen ja pohdimme yhdessä Veijon ja Ailan kanssa sopivia vaihtoehtoja. Tulimme siihen tulokseen, että maalämpö olisi se paras vaihtoehto. Talon lattialämmitys oli myös helppo kytkeä maalämpöjärjestelmään, Marko sanoo.

Suunnittelun yhteydessä päädyttiin NIBEn F1255 -invertterimaalämpöpumppuun, joka mukautuu talon energiantarpeeseen automaattisesti ja tuo siten hieman tavallista maalämpöpumppua paremman hyötysuhteen. Pumpussa on myös sisäänrakennettu lämminvesivaraaja.

– Invertterimaalämpöpumpulla saadaan 10-15% parempi hyötysuhde tavalliseen maalämpöpumppuun verrattuna, koska se mukautuu talon tarpeisiin, Marko summaa.

Yksi NIBEn valintaan vaikuttavista tekijöistä oli myös turvallisuuden tunne. NIBEn tuotteissa on kolmen vuoden tehdastakuu. Tehdastakuun lisäksi on asiakkaan mahdollista hankkia itselleen ilmainen lisäsuoja, NIBETURVA, aina kuudenteen vuoteen asti.  NIBETURVAn hankinta edellyttää laitteiston rekisteröimisen. Lisämaksusta NIBETURVAn voi jatkaa aina laitteiston kymmenenteen käyttövuoteen asti.

Nopea avaimet käteen -asennus

Mr. LVI toteutti asennuksen helmikuussa avaimet käteen -periaatteella. Työhön kuului vanhan järjestelmän purku, lämpökaivon poraus, uuden järjestelmän asentaminen sekä käyttöönotto ja käyttökoulutus. Aiemmalta järjestelmältä jäänyt tyhjä tila ei ollut kovin suuri ja aiheutti siten oman haasteensa uuden järjestelmän asentamiseen.

– Lähdimme heti liikkeelle, kun Veijo oli saanut porausluvan. Lämpökaivo porattiin edellisellä viikolla ja uusi järjestelmä asennettiin seuraavalla viikolla. Yhteensä työn toteutukseen meni kaksi päivää. Sijoittelua ja putkien vetämistä piti hieman suunnitella tilan koon vuoksi, Marko kertoo.

Veijon mukaan putket saatiin vedettyä todella siististi tilan pienestä koosta huolimatta. Tilan koko ei pienentynyt lainkaan uuden järjestelmän myötä. Mr. LVI saa Veijolta ja Ailalta kiitosta myös nopeasta työskentelystään.

– Ammattilaisia oli töissä. Putket saatiin todella siististi vedettyä, vaikka tila oli pieni. Olin ihan ihmeissäni, että miten tämä menikin näin hyvin. Lämpöpumppu lähti toimimaan heti, Veijo kiittelee.

– Muutama naapurimme on myös vaihtanut maalämpöön. Yhdellä meni asennuksessa kaksi viikkoa, toisella kolme. Meillä meni puolitoista päivää. Veijo sanoo.

Käyttäjäystävällinen käyttöjärjestelmä

Käyttöönoton jälkeen Marko ohjeisti Veijoa ensin tutustumaan pumpun käyttöohjeisiin itse ohjekirjan avulla. Käyttökoulutus järjestettiin erikseen sovittuna päivänä. Koulutuksen yhteydessä käytiin läpi laitteen toimintaperiaatteet, komponentit, käyttöjärjestelmä sekä huoltotoimenpiteet.

Marko kertoo, etteivät he Mr. LVI:llä järjestä käyttökoulutusta koskaan käyttöönoton yhteydessä. Uusi laitteisto on asiakkaan näkökulmasta usein jo itsessään sen verran mielenkiintoinen, että on tärkeää antaa hänelle ensin aikaa tutustua laitteistoon itse ohjekirjan avulla. Käyttökoulutus järjestetään erikseen sovittuna ajankohtana tämän omatoimisen laitteistoon tutustumisen jälkeen.

– Käyttökoulutuksen perusteella asiakas osaa käyttää uutta järjestelmää sekä tarvittaessa myös hienosäätää sitä. Hän tietää myös miten toimia huoltotoimenpiteiden suhteen, Marko kuvailee.

Veijon mukaan NIBEn käyttöjärjestelmä on todella käyttäjäystävällinen sekä helppokäyttöinen. Esimerkiksi veden lämpötilan säätäminen onnistuu ongelmitta nopeasti ja helposti.

– En tiedä kuka tämän NIBEn käyttöjärjestelmän on suunnitellut, mutta hän on ainakin oikeasti suunnittelun yhteydessä ajatellut käyttäjää. Tämmöinen 60-vuotias ukkokin osaa käyttää tätä! Systeemi on todella käyttäjäystävällinen. Jos joku ei tätä osaa käyttää, niin sitten ei osaa käyttää kyllä yhtään mitään muutakaan, Veijo naurahtaa.

Sähkönkulutus pieneni 65-70%

Ennen järjestelmän käyttöönottoa Veijo ajatteli, että hän olisi tyytyväinen, jos sähkönkulutus pienenisi noin 60%. Seurattuaan sähkölaskujen summia ovat kustannukset Veijon mukaan pienentyneet kuitenkin jopa noin 65-70%.

– Jos aiemman järjestelmän kanssa puhuttiin reilun 300 euron sähkölaskuista, niin nyt me puhumme noin 100 euron laskuista, Aila summaa.

Myös huonelämpötila pysyy tasaisena sääolosuhteista riippumatta invertteripumpun talon tarpeisiin mukautumisen myötä. Hiljainen pumppu ei aiheuta aiempaan järjestelmään verrattavaa ääntä.

– En aluksi uskonut, että tällaisiin lukuihin päästäisiin. Sähkönkulutus on kuitenkin pienentynyt todella paljon, noin 65-70%. Laskimme, että tällä menolla laitteisto maksaa itsensä takaisin noin 4-5 vuodessa, Veijo kertoo.

– Lämpö on pysynyt kaikissa kolmessa kerroksessa tasaisena alusta alkaen. Meillä on neljä parveketta, korkeat huoneet sekä paljon ikkunoita. Nämä seikat asettavat lämmitysjärjestelmälle omat haasteensa. Aiempi järjestelmä ei pysynyt aina mukana ulkolämpötilan vaihteluissa, mutta tämä pysyy. Talo ei pääse kylmenemään, Veijo kiteyttää.

Lämpöä riittää sääolosuhteista riippumatta

Maalämpöpumppu on toiminut asennuksen jälkeen niin kuin pitääkin. Lämmin vesi ei ole päässyt kertaakaan loppumaan, ja huoli talon tasaisesta lämmöstä on vähentynyt. Veijo on ollut tyytyväinen niin NIBE:n laitteiston toimintaan kuin myös Mr. LVI:n työskentelyyn.

– Nyt tiedän sen, että lämpöä riittää aina, sääolosuhteista huolimatta. Mr. LVI:n toiminta oli ammattimaista. Joskus muiden asennustöiden yhteydessä minulle on käynyt niinkin, että asentajat ovat alkaneet minulta kysellä, että kuinka nämä nyt laitetaan ja miten tämä tehdään. Voin suositella tällaista järjestelmää sekä Mr. LVI:tä vaikka heti, Veijo kiittelee.

Asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysyttävää NIBE tuotteista ota yhteyttä meihin vaihde puh. 09 274 6970 tai myynti 09 274 697 40 tai lähimpään NIBE jälleenmyyjääsi.

NIBE Energy Systems Oy
Juurakkotie 3, 01510 Vantaa