Rivitalo Nakkilassa

Vanhan lämmitysjärjestelmän uusiminen pudotti lämmityskulut

Muutoksia on vaikea hyväksyä – varsinkin, jos muutokseen liittyy kustannuksia. Ei tahdota nähdä kunnolla kustannusten taakse. Näin ei onneksi ollut Nakkilassa, Satakunnassa, kun rivitaloasunto-osakeyhtiössä lähdettiin miettimään lämmityslaskun pienentämistä.

Aktiiviset asukkaat

Taloyhtiön kunniaksi on luettava aktiiviset asukkaat. Yhdessä osakkeissa asuvat (lähes kaikki asunnot ovat omistusasuntoja) kantavat huolta yhteisestä omaisuudestaan. Yhdessä talossa on vaihdettu ikkunat, toisessa asiaa mietitään. Kaikki talot on maalattu viimeisen 10 vuoden aikana, tasakatot vaihdettiin harjakattoihin vajaat kymmenen vuotta sitten ja yläpohjaan on lisätty eristemäärää. Mietinnässä on autokatosten ja osassa taloissa ikkunoiden uusiminen. Hyvin usein aloite remontointiin on tullut asukkailta. Lämmitystaparemontin vaihtoon aloite tuli kuitenkin isännöitsijältä, jolla oli hyvät kokemukset maalämpöön siirtymisestä aikaisemman kohteen saralta. Toinen syy oli raha: sitä asunto-osakeyhtiö tarvitsi. Maalämpöön siirtyivät kolme rivitaloasunto-osakeyhtiötä, yhteensä 15 asuntoa. Öljylämmitteiset talot rakennettiin 1970-luvulla.

Taivaan tuuliin vai kassaan?

Loppujen lopuksi taloyhtiöiden hallitukset oli helppo taivuttaa maalämmön kannalle. Isännöitsijä oli puheenvuorossaan kysynyt halutaanko eurot laittaa piipusta taivaan tuuliin vai kassaan. Hallituksen hyväksyttyä päätöksen vaihtaa lämmitystapaa, asia esiteltiin asukkaille. Soraääniä esitettiin odotusten mukaan johtuen maalämpöjärjestelmän korkeasta hankintahinnasta. Mutta, kun laitteiston asentajan tekemä laskelma maalämmön tarvitsemasta sähköntarpeesta avattiin asukkaille, ei vastustajia enää löytynyt. Laskelman ydin oli se, että ennen taivaisiin puhalletuilla euroilla maksetaan maalämpöjärjestelmää pois.

Järjestelmä otettiin käyttöön syksyllä 2013 ja se on toiminut nyt kaksi tilikautta. Lämmityskulut ovat laskeneet kolmannekseen entisestä. Osakkaat ovat olleet tyytyväisiä, kun maalämpöjärjestelmää on saatu maksettua pois – ehkä jopa nopeammin kuin on suunniteltu. Yhtiövastiketta ei korotettu maalämpöjärjestelmään siirtymisen vuoksi. Laskennallinen hankinnan kuoletusaika on 10 v., mutta parhaimmassa tapauksessa maksut on hoidettu 7 vuoden kuluttua lämmitysjärjestelmään siirtymisestä. Isännöitsijä Petri Koivisto totesi, että nyt on asunto-osakeyhtiön kassaan jäänyt ensimmäistä kertaa rahaa hänen isännöitsijä aikanaan.

Tasainen lämpö

Nämä kolme rivitaloa sijaitsevat rivissä. Keskimmäisessä talossa on tekninen tila, johon maalämpöpumppu asennettiin. Pihaan kaivettiin kolme lämpökaivoa 20 metrin välein. Kaivot ovat 214 metriä syviä. Jakokaivo yhdistää lämmönkeruukaivot, joista putkisto viedään sisään maalämpöpumpulle. Ne saatiin porattua siististi ja piha on palautunut entiselleen.

Petri Koivisto kertoi tasaisen lämmön saamisen joka huoneistoon askarruttaneen. Keskimmäisessä talossa sijaitsevasta teknisestä tilasta on kuitenkin matkaa äärimmäisinä oleviin asuntoihin. Huoli on ollut turha – lämpöä on riittänyt kaikille. Lähimpänä maalämpöpumppua olevissa asunnoissa lämpötilan säätö on pienempi kuin kauempana linjassa olevan asunnon.

Maalämpöjärjestelmä liitettiin vanhaan vesikiertoiseen patterilämmitysjärjestelmään. Pattereiden termostaatit uusittiin asennuksen yhteydessä. Asuntojen lämpötila säädetään edelleen huonekohtaisesti.

Maalämpöjärjestelmän asennus

Kun hanketta aloitettiin, kunnalta piti hakea toimenpidelupa. Lupapäätöksen jälkeen järjestelmän asennuksen suoritti LVI-Energiakeskus Aro Nakkilasta. Heidän tarjouksensa oli halvin kolmesta hallitukselle esitetystä. Asennuksen lisäksi LVI-Energiakeskus Aro käy paikalla, jos maalämpöpumppua pitää säätää tai huoltaa. Suodattimet on tähän mennessä vaihdettu. Kokonaisuudessaan remontti kesti viikon verran. Pari päivää meni kaivojen porauksessa, loppuviikko kytkennöissä ja säädöissä. Ilman lämpöä ei juurikaan jouduttu olemaan – yhden päivän aikana saatiin uusi lämpö pattereihin.

NIBE F1345 + NIBE VPB

NIBE F1345 –kiinteistölämpöpumppu hoitaa lämmityksen. Maalämpöpumppu sopii erinomaisesti paljon lämpöä vaativiin rakennuksiin. Lämmin käyttövesi varataan NIBE VPB-varaajaan. Riittävän iso varaaja takaa, ettei lämmin vesi lopu kesken.

Lämpöpumppu on helppokäyttöinen. Värinäytöltä näkee selkeästi järjestelmän kaikki arvot. Lämpöpumppuun hankittiin myös lisätarvikkeena etävalvonta. Kännykkäverkkoa käyttävä SMS 40 -ohjausomoduulin avulla huoltomies voi seurata lämpöpumppujärjestelmän toimintaa. Tarvittaessa etävalvonta lähettää huoltomiehelle hälytyksen ja hän näkee heti viestissä, mitä laite kaipaa.

Lämpöpumpussa on myös internetin kautta käytettävä NIBE Uplink -palvelu. Myös NIBE Uplink -palvelulla voi seurata lämpöpumpun toimintaa ja vastaanottaa mahdollisia hälytyksiä missä vain. Uplink -toimintoa voi käyttää kaikilla internetissä toimivilla laitteilla kuten tietokone, tabletti, kännykkä.

Kohteen asukkaiden aktiivisuudesta kertoo, että joka kuukausi eräs asukkaista käy merkitsemässä ruutupaperille nykyisen kulutuksen. Vihkosta löytyy lukemat muutaman vuoden taakse.

Asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysyttävää NIBE tuotteista ota yhteyttä meihin vaihde puh. 09 274 6970 tai myynti 09 274 697 40 tai lähimpään NIBE jälleenmyyjääsi.

NIBE Energy Systems Oy
Juurakkotie 3, 01510 Vantaa